νέες μειώσεις συντάξεων

Πιο κοντά οι νέες μειώσεις συντάξεων

Όλο και πιο κοντά φαίνεται να έρχονται οι νέες μειώσεις συντάξεων από το 2019 καθώς το παιχνίδι λέξεων ανάμεσα σε κυβερνητικούς παράγοντες, στελέχη του του ΔΝΤ και Ευρωπαίους αξιωματούχους καλά κρατεί. Κι ενώ διάφορα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν υπονοούμενα ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων για το 2019 μπορεί και να ανασταλεί ή να μην εφαρμοστεί προσωρινά, καθημερινά ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και παράγοντες του ΔΝΤ κάνουν δηλώσεις συμβουλεύοντας και υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση να μην αναστείλει την εφαρμογή των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή να προχωρήσει κανονικά στην περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Επισείοντας μάλιστα και τον γνωστό φόβο των αγορών.

Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Από την άλλη ήδη η κυβέρνηση με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει κάνει όλη την προεργασία και έχει ορίσει με σαφήνεια τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί φέρνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά την περικοπή των συντάξεων για το 2019. Τώρα όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τον Σεπτέμβριο όταν και θα κατατεθεί στην Κομισιόν προς έγκριση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, όπου εκεί μένει να δούμε ποιες θα είναι τελικά οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Ποιες είναι οι μειώσεις των συντάξεων για το 2019

Μέχρι στιγμής πάντως τα νούμερα, όπως φαίνονται στο Μεσοπρόθεσμο,αλλά και στην εγκύκλιο του κυρίου Χουλιαράκη που εστάλη προς τα ταμεία, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το συνολικό κονδύλι δαπανών για κύριες και επικουρικές συντάξεις προβλέπεται να μειωθεί από τα 28,7 περίπου δισ. ευρώ το 2018, σε 25,2 δισ. ευρώ για το 2019. Προκύπτει δηλαδή μία μείωση της κρατικής δαπάνης για την επιχορήγηση των συντάξεων κατά 3,5 δις ευρώ περίπου. Σε ποσοστό η μείωση της κρατικής δαπάνης για την επιχορήγηση των συντάξεων θα κυμανθεί στο 12,1%, κάτι που σημαίνει ότι επειδή κάποιες συντάξεις δεν θα μειωθούν ή θα μειωθούν ελάχιστα, πολλές άλλες συντάξεις θα μειωθούν και πάνω από 12%.

Περικοπές συντάξεων

Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η περικοπή των συντάξεων μετά και την κατάργηση των προσωπικών διαφορών, για την οποία γίνεται πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα, αγγίζει περίπου τα 1,8 δισ. ευρώ, τότε απομένουν άλλα περίπου 1, 8 δις ευρώ που θα πρέπει να περικοπούν από το κονδύλι των συντάξεων με άλλους τρόπους. Προφανώς το συνολικό ποσό των περικοπών στις συντάξεις θα προέλθει μέσα από την κατάργηση των προσωπικών διαφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους το έπαιρναν ακόμη, τη μείωση των συντάξεων χηρείας, τη μείωση των καταβαλλόμενων εφάπαξ και μερισμάτων, αλλά και από τις μειώσεις στις νέες συντάξεις που απονέμονται σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου από το 2016 και μετά.

Τι δείχνουν οι πρώτοι υπολογισμοί για τις περικοπές

Από ότι δείχνουν οι πρώτοι υπολογισμοί και σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο enikonomia.gr, υπολογίζονται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα μετρήσουν απώλειες από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Υπολογίζεται ότι η μέση μείωση θα είναι περίπου στα 185 ευρώ και φαίνεται ότι κάποιοι συνταξιούχοι θα χάσουν λίγα ευρώ, ενώ οι απώλειες κάποιων άλλων θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 300 ευρώ. Από την άλλη με την συνδυαστική εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων, οι απώλειες για κάποιους συνταξιούχους φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερες. Υπολογίζονται σε περίπου 650. 000 οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα χάσουν και από την κατάργηση των επιδομάτων τους με αποτέλεσμα η τελική μείωση στη σύνταξή τους να υπερβαίνει το πλαφόν του 18% και να αγγίζει ή να ξεπερνάει ακόμη και το 20%, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός κ.Κουτρουμάνης.

Νόμος Κατρούγκαλου

Υπενθυμίζουμε ότι με τον νόμο 4472, που ψηφίστηκε πέρυσι, πρέπει να περικοπεί η προσωπική διαφορά που προέκυψε στις συντάξεις, καθώς αυτές υπολογίστηκαν με τα νέα δεδομένα που έθεσε ο νόμος του κυρίου Κατρούγκαλου. Έχει μπει βέβαια το πλαφόν του 18% ως ανώτερο ποσό περικοπής της προσωπικής διαφοράς σε σχέση με το συνολικό ποσό της σύνταξης. Υπάρχει μία κατηγορία συνταξιούχων, και είναι πολλοί αυτοί υπολογίζονται σε 450.000 περίπου, που θα υποστούν το μεγαλύτερο μαχαίρι στη σύνταξή τους, καθώς θα χάσουν ποσό που θα αγγίζει ή θα ξεπερνάει το πλαφόν του 18% μετά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς τους.

Περικοπές συντάξεων δημοσίου

Αυτοί οι οποίοι θα χάσουν τα περισσότερα φαίνεται πως είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι με περισσότερα από 30 έτη υπηρεσίας και κυρίως γιατροί και ένστολοι, συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, συνταξιούχοι γιατροί, νομικοί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί,  διπλοσυνταξιούχοι, καθώς και μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ έχοντας πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές αποδοχές.

Κουτρουμάνης για τις νέες περικοπές

Μεγάλες θα είναι οι περικοπές των επιδομάτων στις συντάξεις σύμφωνα με τον έμπειρο σε αυτά τα θέματα κ. Κουτρουμάνη, όπως διαβάζουμε στο enikonomia.gr. Κι αυτό γιατί με το πολυνομοσχέδιο καταργείται η οικογενειακή παροχή για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και το επίδομα συζύγου για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, που στο εξής θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια από τον ΟΓΑ. Έτσι προκύπτουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις οι οποίες μάλιστα κάποιες φορές συνδυάζονται με την κατάργηση των προσωπικών διαφορών, όπως είδαμε και προηγουμένως.

Μειώσεις συντάξεων δημοσίου

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Κουτρουμάνη στο Δημόσιο  οι συνταξιούχοι θα μετρήσουν απώλειες από 35 ευρώ μέχρι και 155 ευρώ, ενώ στο πρώην ΙΚΑ οι απώλειες για όσους λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 330 ευρώ καθαρά.

Μειώσεις συντάξεων ΔΕΚΟ

Μάλιστα στα λεγόμενα ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών οι συνταξιούχοι αναμένεται να έχουν απώλειες από 70 έως και 350 ευρώ το μήνα μετά και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που λάμβαναν.

Μητρόπουλος για τις νέες περικοπές

Αυτό βέβαια που κάνει τα πράγματα περισσότερο απαισιόδοξα είναι ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται στο ορατό μέλλον και μέχρι το 2021 να αυξηθούν, καθώς παγώνουν, ενώ μετά το 2021 προβλέπεται να υπάρχει αύξηση συντάξεων σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αλλά το πιο σημαντικό εδώ, σύμφωνα με το ΑΕΠ. Ακριβώς για αυτό το λόγο ο κ.Μητρόπουλος δήλωσε ότι δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον οι συντάξεις να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν τα προηγούμενα χρόνια ή τουλάχιστον να τα προσεγγίσουν.

Μειώσεις συντάξεων

Από ότι φαίνεται, σύμφωνα με τον κ Μητρόπουλο, μπαίνουμε οριστικά σε μία νέα περίοδο όπου οι συντάξεις θα είναι πολύ μικρές. Συντάξεις πείνας τις χαρακτήρισε,  και τέτοιες που πολύ δύσκολα θα καλύπτουν τις  καθημερινές ανάγκες των συνταξιούχων μας. Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα όσα αφορούν τις μειώσεις συντάξεων.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *