Σε πόσες συντάξεις δεν έγινε επανυπολογισμός
Σε πόσες συντάξεις δεν έγινε επανυπολογισμός είναι το ερώτημα στο οποίο απαντάει ο υπουργός εργασίας κ γιάννης βρούτσης με πρόσφατες δηλώσεις του. Συγκεκριμένα υπάρχουν 223.000 συνταξιούχων που δεν έχουν λάβει ακόμα τα επιπλέον ποσά λόγω του επανυπολογισμό των συντάξεων. Ο νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε το 2016 και προέβλεπε επανυπολογισμός συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2019. Η κυβέρνηση είχε υποχρέωση όχι μόνο να καταβάλει το ποσό που προκύπτει από τον υπολογισμό των συντάξεων αλλά και να ενημερώσει τους συνταξιούχους για το πως έγινε αυτός ο επανυπολογισμός. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έγινε με συνέπεια σήμερα να έχουμε σε εκκρεμότητα 223.000 περιπτώσεις για επανυπολογισμό συντάξεων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι τόσο ο επανυπολογισμός συντάξεων όσο και η ενημέρωση των συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Άρα σε πόσες συντάξεις δεν έγινε επανυπολογισμός θα ο μάθουμε σύντομα. Στην ιστοσελία μας θα λαμβάνετε συνεχώς ενημέρωση για τον επανυπολογισμό συντάξεων.
Υποχρέωση επανυπολογισμού συντάξεων
Η υποχρέωση επανυπολογισμού συντάξεων γεννήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου το 2016. Σύμφωνα με τα αντίστοιχα άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου θα πρέπει ο επανυπολογισμός των συντάξεων να γίνει από 1η Ιανουαρίου του 2019. Η λογική του επανυπολογισμό των συντάξεων πηγάζει από την ενοποίηση των ταμείων. Πολλοί συνταξιοδοτικοί φορείς και πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία ενοποιήθηκαν σε ένα ταμείο. Οι συντάξεις πλέον υπολογίζονται με ενιαίο τρόπο. Και συγκεκριμένα μία σύνταξη αποτελείται από δύο κομμάτια. Την κύρια σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη. Η κύρια ονομάζεται και εθνική σύνταξη.
Το ποσό της κύριας σύνταξης είναι συγκεκριμένο και ανέρχεται στα 384 ευρώ για τον εργαζόμενο που έχει τουλάχιστον 20 χρόνια εργασίας. Όσον αφορά όμως το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης αυτό υπολογίζεται ως συνάρτηση πολλών παραγόντων και πολλών παραμέτρων. Κάποιες από αυτές τις παραμέτρους αφορούν τον προηγούμενο φορέα ασφάλισης, τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταθέσει ο εργαζόμενος κατά τα χρόνια της εργασίας του όπως επίσης και την προσωπική διαφορά. Προκειμένου να εξομαλυνθούν διαφόρων ειδών ειδικές περιπτώσεις κατά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου έγινε πρόβλεψη επανυπολογισμού συντάξεων. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σχετικά με αναδρομικά επιστροφή δημοσίου καθώς και με αναδρομικά επιστροφή εοππυ. Και κυρίως τα αναδρομικα συνταξιουχων δημοσιου.
Δηλώσεις υπουργού εργασίας για τον επανυπολογισμό συντάξεων
Ο επανυπολογισμός συντάξεων ήρθε απότομα στο προσκήνιο λόγω των δηλώσεων του κυρίου Γιάννη βρούτση του υπουργού εργασίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές το κράτος δεν είναι συνεπής προς τους συνταξιούχους. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων όπως όφειλε να κάνει το κράτος ήδη από 1η Ιανουαρίου του 2019. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού εκκρεμεί ο επανυπολογισμός σε 223 χιλιάδες συντάξεις. Επίσης ο υπουργός εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως τον επανυπολογισμό όσων συντάξεων εκκρεμούν.
Ειδικότερα καθόρισε το Σεπτέμβριο ως το μήνα στον οποίο θα πραγματοποιηθεί όχι μόνο επανυπολογισμός των συντάξεων αλλά και η ενημέρωση των συνταξιούχων περί αυτού. Διότι υποχρέωση το υπουργείο οικονομικών σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου δεν είναι μόνο ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Το υπουργείο έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους συνταξιούχους για τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό, Δηλαδή ο υπολογισμός. Ειδικότερα οι χαμηλόβαθμοι περιμένουν με ανυπομονυσία τα αναδρομικα συνταξιουχων αστυνομικων.
Περικοπές συντάξεων χηρείας
Ένα μεγάλο ποσοστό των συντάξεων που πρέπει να γίνει επανυπολογισμός αφορά τις συντάξεις χηρείας. ήταν πολύ άδικες οι περικοπές συντάξεων χηρείας που έγιναν με τους προηγούμενους μνημονιακούς νόμους. Συγκεκριμένα από τις 223.000 περιπτώσεις δεν έχει γίνει επανυπολογισμός συντάξεων οι 56 περίπου χιλιάδες αφορούν συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με τις περικοπές συντάξεων χηρείας μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων έπαψαν να λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας. Σε πολλές περιπτώσεις όσοι συνεχίζουν να τη λαμβάνουν τότε τη λαμβάνουν μειωμένη κατά πολύ. Οι περικοπές συντάξεων χηρείας δημιούργησαν κοινωνική αναταραχή και μεγάλη ανησυχία σε όσους και όσες τις ελάμβαναν.
Η διόρθωση της αδικίας στις περικοπές συντάξεων έγινε το Μάιο του 2019 με νόμο που ψηφίστηκε στις 17 Μαΐου. Ο νόμος αυτός κόβει τις απαιτήσεις για το όριο ηλικίας και οδηγεί σε νέο υπολογισμό των συντάξεων χηρείας. Αυτός ο υπολογισμός θα έπρεπε να λάβει χώρα από τις συντάξεις του Ιουνίου του 2019. Δυστυχώς όμως αυτές οι αλλαγές δεν ενσωματώθηκαν στις συντάξεις χηρείας. Συνεχίζει να δίνεται το ποσό που προέρχονταν από τον προηγούμενο νόμο δηλαδή συνεχίζουν να υφίστανται οι περικοπές συντάξεων χηρείας. Παρακολουθώντας τις δηλώσεις του υπουργού διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί επιτέλους και ο επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας.
Αναδρομικά συντάξεων χηρείας
Τα ποσά που έπρεπε να λάβουν οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας από το Μάιο μέχρι τον επανυπολογισμό των συντάξεων κύριων δικαιώματα για αναδρομικά συντάξεων χηρείας. Κανονικά θα έπρεπε να είναι αυξημένες οι συντάξεις. Εφόσον όμως δεν πραγματοποιήθηκε αυτή αύξηση πότε θα πρέπει να γίνει επιστροφή αναδρομικών. Καθορίζονται ως αναδρομικά συντάξεων χηρείας.
Αναδρομικά συνταξιούχων
Μόλις παρακολουθήσαμε τι συμβαίνει με τα αναδρομικά συντάξεων χηρείας. Παρόμοιες απαιτήσεις υπάρχουν από πάρα πολλές ομάδες συνταξιούχων. Τα αναδρομικά συντάξεων αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση η οποία δήλωσε ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Δυστυχώς για την κυβέρνηση και ευτυχώς για τους συνταξιούχους πολλές αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν τις διεκδικήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων.
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναμονή για μία πολύ σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα και το νόμο Κατρούγκαλου. Εάν όλα πάνε καλά και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι θετική τότε οι απόμαχοι της ζωής θα λάβουν αναδρομικά συντάξεων. Υπάρχουν διεκδικήσεις πάνω σε αναδρομικά συντάξεων από συνταξιούχους του δημοσίου, του πρώην ΝΑΤ, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΤΕΒΕ όπως και πολλών άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης πολλές ελπίδες δημιουργούνται από Ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα. Υπάρχει επλίδα μέσα από Ομαδικές αγωγές για 13ο και 14ο μισθό.
Η απόφαση της κυβέρνησης
Η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ασχοληθεί με το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι ένας δυσεπίλυτος γρίφος. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Είναι όμως πολύ πιθανό οι αποφάσεις των δικαστηρίων να αναγκάζουν την κυβέρνηση να δώσει μεγάλα ποσοστά τους συνταξιούχους αναδρομικών συντάξεων. Εάν δώσει τα ποσά αυτά τότε θα πρέπει να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Το κόστος για τα δημόσια ταμεία θα είναι πολύ μεγάλο.
Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναζητήσει στα χρήματα αυτά επιβαρύνοντας άλλες κοινωνικές ομάδες. Είναι άραγε η κυβέρνηση έτοιμη να λάβει τις σωστές αποφάσεις ικανοποιώντας τόσο τη δικαιοσύνη όσο και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες καθώς και το κοινό αίσθημα για τη δικαιοσύνη; Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνταξιούχων βελτιώνοντας έτσι το επίπεδο ζωής τους μέσα από τα αναδρομικά συντάξεων.
Ανυπομονησία για τα αναδρομικά συντάξεων
Ανεξάρτητα από τις τεχνικές αναλύσεις και τις μελλοντικές μελέτες που γίνονται σχετικά με τις περικοπές συντάξεων δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την ανυπομονησία από τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά συντάξεων. Πολλοί συνταξιούχοι δυσκολεύονται πολύ να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ζωής τους. περικοπές συντάξεων τους έχουν φέρει σε απελπιστικό σημείο. Ανυπομονούν να λάβουν τα αναδρομικά συντάξεων ως σανίδα σωτηρίας. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα αναδρομικά ενστόλων αποστράτων και για τα αναδρομικά ενστόλων. Δηλαδή για τα αναδρομικα στρατιωτικων συνταξιουχων.
Περικοπές συντάξεων
Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι αφήνουμε να θυμίσουμε ότι οι περικοπές συντάξεων δεν έγινε μετά από την τρέχουσα κυβέρνηση ούτε και από την προηγούμενη κυβέρνηση. περικοπές συντάξεων έγιναν το 2012 εξαιτίας των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχε η χώρα μας απέναντι στους δανειστές της. Οι μειώσεις συντάξεων που έγινε το 2012 αφορούσαν τόσο τις κύριες όσο και οι συντάξεις. Το πρόβλημα εν μέρει διορθώθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος οδηγεί σε στην ανάγκη για τον επανυπολογισμό συντάξεων.
Πολλές διαδοχικές αποφάσεις περικοπής συντάξεων οδήγησαν σήμερα τους συνταξιούχους σε απαιτήσεις για αναδρομικά συντάξεων. Αυτές οι αποφάσεις εντάσσονται Είτε στο πρώτο Είτε στο δεύτερο μνημόνιο. είναι αυτές οι αποφάσεις που από τον πολύ κόσμο χαρακτηρίζονται ως μνημονιακοί νόμοι. Δηλαδή με απλά λόγια το πρόβλημα γεννήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά είναι υποχρεωμένη να το λύσει τωρινή κυβέρνηση. Ας ελπίσουμε ότι θα λάβει τις καλύτερες αποφάσεις για το καλό των συνταξιούχων και της κοινωνίας γενικότερα.
Category: επανυπολογισμός συντάξεων