Ενημέρωση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων
Ενημέρωση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο. Όπως δήλωσε ο υπουργός εργασίας υπάρχει μεγάλο πλήθος συντάξεων για τις οποίες δεν έχει γίνει ακόμα επανυπολογισμός. Το πλήθος αυτό για το οποίο εκκρεμεί ο επανυπολογισμός συντάξεων ανέρχεται στις 223.000 σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού εργασίας. Το κράτος έχει υποχρέωση όχι μόνο να κάνει επανυπολογισμός συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2019 αλλά και να ενημερώσει τους συνταξιούχους για αυτό. Βεβαίως για να γίνει αυτό απαιτούνται διορθώσεις στα γραφικά συστήματα έκδοσης των συντάξεων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο το 2019. Όχι μόνο θα πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός συντάξεων για τις 223 χιλιάδες συνταξιούχων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αλλά επιπλέον θα υπάρξει ενημέρωση όλων των συνταξιούχων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ποσού που λαμβάνουν για τη σύνταξή τους. Ενημέρωση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων οφείλει το κράτος σε όλους τους συνταξιούχους.
Ενημέρωση για ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό
Από την εμπειρία μας και την επικοινωνία μας με συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους κατανοούμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε τη νομοθεσία αλλά ούτε και τον τρόπο διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Ειδικότερα όσον αφορά το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό νιώθουμε ότι έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τον κόσμο με πολύ απλά και κατανοητά λόγια. Και μάλιστα οι συνταξιούχοι της χώρας μας αδυνατούν να θυμούνται ή να κατανοούν στην ακολουθία νομοθετικών ρυθμίσεων και τις περικοπές συντάξεων. Όταν μελετάει κανείς νομικούς όρους χωρίς να είναι νομικός μπερδεύεται. Για αυτό το λόγο φροντίζουμε Θα παρουσιάζουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων με όσο πιο απλό και κατανοητό τρόπο μπορούμε. Πιστεύουμε ότι έτσι διευκολύνουμε τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που απορρέουν εξαιτίας των αποφάσεων της δικαιοσύνης σχετικά με τις περικοπές συντάξεων. Ιδιαίτερα κρίσιμος θα είναι ο επανυπολογισμός για τις περικοπές συντάξεων χηρείας.
Ο νόμος Κατρούγκαλου με απλά λόγια
Εάν θέλουμε να κάνουμε ενημέρωση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων ποτέ δεν έχουμε παρά να ξεκινήσουμε κάνοντας ενημέρωση για το νόμο Κατρούγκαλου. Διότι πολύ απλά η υποχρέωση επανυπολογισμό των συντάξεων προκύπτει μέσα από το νόμο Κατρούγκαλου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μόνο την υποχρέωση να προβεί σε επανυπολογισμό των συντάξεων. Έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους συνταξιούχους και τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτός ο επανυπολογισμός.
Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι η υποχρέωση αυτή ήταν για τον Ιανουάριο του 2019. Εφόσον δεν έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων τότε οι συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά και να διεκδικήσουν τα ποσά που έχασαν. Συνεπώς εδώ προκύπτει διεκδικήσεις για αναδρομικά συντάξεων. Πρόκειται για τα χρηματικά ποσά που δεν έλαβαν οι συνταξιούχοι από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος από την καινούργια κυβέρνηση. Τα αναδρομικά συντάξεων αφορούν τη μηνιαία απώλεια λόγω μη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.
Ενημέρωση για τις περικοπές συντάξεων
Για να έχουμε μία πλήρη ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα αναδρομικά συντάξεων θα πρέπει να μετακινηθούμε χρονικά αρκετά πιο πίσω και να μιλήσουμε για τις περικοπές συντάξεων. Το 2012 στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας μεταξύ των άλλων νομικών ρυθμίσεων ψηφίστηκαν δυο νόμοι. Ο πρώτος νόμος ήταν ο 4093 ο οποίος εφερε περικοπές στις κύριες συντάξεις. Και ο δεύτερος νόμος ήταν ο 4051 ο οποίος έφερε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Το άθροισμα αυτών των δύο μειώσεων είναι αυτό που αποκαλούμε σήμερα περικοπές συντάξεων.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 αποφάσισε ότι οι περικοπές συντάξεων είναι παράνομες. Εφόσον βγήκε αυτή η απόφαση η τότε κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει και νομικές ρυθμίσεις. Μετά από δέκα μήνες ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ο οποίος προχωράει σε ενοποίηση φορέων ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Στην κεντρική μας σελία μπορείτε να διαβάστε περισσότερα για τις μειώσεις συντάξεων.
Υπολογισμός συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου
Μεταξύ των άλλων καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Το άρθρο 7 του νόμου Κατρούγκαλου αναφέρεται στις κύριες συντάξεις ενώ το άρθρο 8 αναφέρεται στην ανταποδοτική σύνταξη. Με απλά λόγια αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι συντάξεις αποτελείται πλέον από δύο κομμάτια. Την κύρια σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη. Η κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 384 ευρώ για όσους εργάστηκαν τουλάχιστον 20 χρόνια και ανεβαίνει ανάλογα με το ποσό των εισφορών και τα χρόνια ασφάλισης. Η ανταποδοτική σύνταξη σχετίζεται με το ποσό της ασφάλισης και με τον ασφαλιστικό φορέα από την οποία προέρχεται ο κάθε εργαζόμενος. Επειδή όμως ένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακαριαία ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ρυθμίσεις για τον επανυπολογισμό συντάξεων. Καθώς επίσης υπήρχαν προβλέψεις και ρυθμίσεις για τις νέες συντάξεις.
Συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου
Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον ο νόμος Κατρούγκαλου είναι συνταγματικός. Ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα στηρίζονται στη μη συνταγματικότητα του Νόμου Κατρούγκαλου. Στην ίδι αλογισή στηρίζονται ομαδικές αγωγές για 13ο και 14ο μισθό που κόπηκαν με αυτό το νόμο. Διεκδίκηση δώρων και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλά δικαστήρια. Αρκετά δικαστήρια έχουν λάβει αποφάσεις σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών αφορά τη μείωση του βιοτικού επιπέδου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε οτι το σύνταγμα προστατεύει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας. Και ειδικότερα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Κάθε νόμος ο οποίος επιφέρει ανεπίτρεπτη μείωση του βιοτικού επιπέδου πρέπει να θεωρηθεί αντισυνταγματικός. Αυτό ακριβώς ήταν και το σκεπτικό της απόφασης της 7μελούς σύνδεση σύνθεσης του έκτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με την απόφαση δικαιώθηκε συνταξιούχος ο οποίος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων. Αντίθετη γνώμη σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου είχε η ολομέλεια του συμβουλίου της επικρατείας. Με απόφασή της απέρριψε έτοιμα αντισυνταγματικότητα.
Τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Μέσα στο Σεπτέμβριο περιμένουμε την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση η οποία θα καθορίσει και τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τα αναδρομικά συντάξεων. Όλα τα δικηγορικά γραφεία της χώρας τα οποία έχουν υποβάλει ομαδικές ενστάσεις και ομαδικές αγωγές περιμένουν τη διατύπωση της απόφασης. Ο τρόπος με τον οποίο θα είναι γραμμένη η απόφαση θα καθορίσει την έκταση για τη διεκδίκηση αναδρομικών από τους συνταξιούχους.
Εκτιμήσεις και δημοσιεύματα εφημερίδων αναφέρουν ότι σίγουρο είναι οτι θα έχουμε επιστροφή για τα αναδρομικά συντάξεων που αφορούν 10 μήνες. Πρόκειται για τους δέκα μήνες που μεσολάβησαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015 μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου του 2016. Η λεπτομέρεια στη διατύπωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει κατά πόσο οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αναδρομικά συντάξεων για περισσότερους μήνες ή περισσότερα χρόνια.
Κατοχύρωση δικαιώματος διεκδίκησης
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι δικαίωμα διεκδίκησης έχουν μόνο εκείνοι οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αγωγές. Όπου και να έγινε η υποβολή αγωγής είτε έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε κάποιο άλλο δικαστήριο κατοχυρώνει δικαίωμα διεκδίκησης για τον συνταξιούχο. Πολλοί συνταξιούχοι έχουν προχωρήσει σε υποβολή ομαδικής αγωγής. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι η αγωγή δεν μπορώ να γίνει από φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο από δικηγόρο. Διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος θα πρέπει να φέρει υπογραφή και σφραγίδα του δικηγόρου.
Επίσης η κατάθεση αγωγής δεν μπορεί να γίνει συλλογικά. Δηλαδή για παράδειγμα δεν μπορεί για παιδί να υποβάλει συλλογικό αίτημα διεκδίκηση αναδρομικών εκ μέρους όλων των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας. Ούτε μπορεί μία ένωση συνταξιούχων για παράδειγμα οι συνταξιούχοι αστυνομικοί οι συνταξιούχοι του δημοσίου να υποβάλουν συλλογικό αίτημα διεκδικήσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων τους. Το σύνταγμα λέει ότι οι αγωγές είναι ατομικές.
Επανυπολογισμός συντάξεων
Είναι προφανές ότι ο επανυπολογισμός συντάξεων είναι ανεξάρτητος από την καταβολή των αναδρομικών συντάξεων. Ο επανυπολογισμός συντάξεων αποτελεί νομική υποχρέωση της κυβέρνησης εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου. Κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Όμως ο υπουργός εργασίας διαπίστωσε ότι για 223.000 συντάξεις δεν έχει γίνει επανυπολογισμός. Διατηρούμε αισιοδοξία ότι ο υπουργός θα προχωρήσει στον επανυπολογισμός συντάξεων μέσα στο Σεπτέμβριο όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος. Αυτή η απόφαση θα ανακουφίσει πολύ μεγάλο πλήθος συνταξιούχων. Είναι κοινό μυστικό ότι πάρα πολλοί συνταξιούχοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Κάποιοι μάλιστα δυσκολεύονται ακόμα και να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Τα αναδρομικά συντάξεων θα αποτελέσουν μία πολύ μεγάλη ανακούφιση για τους απόμαχους της ζωής.
Category: επανυπολογισμός συντάξεων