Η καταλληλότερη στιγμή συνταξιοδότησης

Η καταλληλότερη στιγμή συνταξιοδότησης

Η καταλληλότερη στιγμή συνταξιοδότησης είναι ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί πολύ κόσμο πλησιάζει η στιγμή για να πάρει σύνταξη. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη στιγμή της συνταξιοδότησης είναι πολύ πιθανό να καθοριστεί το τελικό ποσό της σύνταξης. Σε ένα τοπίο το οποίο αλλάζει συνεχώς μέσα από περικοπές συντάξεων επανυπολογισμός συντάξεων και άλλες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγει στη σύνταξη. Διαρκώς βγαίνουν οι καινούργιοι νόμοι συνεπώς θέλει πολλή μελέτη και πολύ καλή ενημέρωση προτού αποφασίσει κάποιος να σταματήσει την εργασία του και να συνταξιοδοτηθεί.  Η καταλληλότερη στιγμή συνταξιοδότησης δεν αποτελεί εύκολο πρόβλημα.

Αλλαγές του συνταξιοδοτικού

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία φήμη που αφορά τις αλλαγές του συνταξιοδοτικού. Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαρρέουν στον τύπο υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να ευνοηθούν από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Σε γενικές γραμμές οι ασφαλισμένοι που κερδίζουν από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό είναι όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος πλησιάζει τη σύνταξη ενδεχομένως να αξίζει τον κόπο να περιμένει λίγο ακόμα ώστε να επωφεληθεί από τις αλλαγές στο νόμο που καθορίζει τα ποσά των συντάξεων. Η αύξηση στο ποσό της σύνταξης των ασφαλισμένων με πολλά χρόνια ασφάλισης σύμφωνα με δημοσίευμα του έθνους θα οφείλεται στη βελτίωση της ανταποδοτικότητας για την κύρια σύνταξη.

Ανταποδοτική σύνταξη

Η ωφέλεια προκύπτει από διορθώσεις στην ανταποδοτική σύνταξη. εδώ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ανταποδοτική σύνταξη προκύπτει από δύο βασικές παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος αφορά το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι και τη στιγμή της συνταξιοδότησης. Εδώ βέβαια αναφερόμαστε στις συντάξιμες αποδοχές που έχουν κρατήσεις. Η δεύτερη παράμετρος αφορά την ποσοστιαία αναπλήρωση το ύψος της οποίας υπολογίζεται βάσει των ετών ασφάλισης. Και βέβαια η ανταποδοτική σύνταξη προστίθεται στην κύρια σύνταξη

Ποιοί συνταξιούχοι βγαίνουν κερδισμένοι

Οι κατηγορίες συνταξιούχων που κερδίζουν από αυτές τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό είναι όσοι έχουν περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης. Και ακόμα περισσότερο όσοι έχουν περισσότερα από 40 χρόνια ασφάλισης. Συγκεκριμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι με 35 έτη ασφάλισης και πάνω, οι μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ με 35 έτη ασφάλισης καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ. Επίσης ωφελημένοι θα βγουν γιατροί δικηγόροι και νοσηλευτές οι οποίοι έχουν πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν έρχονται τα χρόνια ασφάλισης αλλά θα πρέπει να υπόκεινται σε εισφορές οι οποίες προφανώς προσκομίζονται και αποδεικνύονται.

Η κύρια σύνταξη

Η κύρια σύνταξη ή αλλιώς εθνική σύνταξη καθορίστηκε από το νόμο Κατρούγκαλου το 2016. Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου το δικαίωμα σύνταξης των Ελλήνων είτε Για όσους έχουν συμπληρώσει τα 20 έτη ασφάλισης. η συνολική σύνταξη που λαμβάνει ένας συνταξιούχος αποτελείται από την πλήρη σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη. μέχρι τώρα η ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές και τις ρυθμίσεις στο νομό Κατρούγκαλου.

Ο νόμος Κατρούγκαλου

Ο νόμος Κατρούγκαλου καθορίζει το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ουσιαστικά αποτελεί τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Μία από τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου την υπαγωγή στον εφκα των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών. Αυτό καθορίζει τις συντάξεις τόσο των στρατιωτικών όσο και των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης με το νόμο Κατρούγκαλου καθορίζεται η εθνική σύνταξη η ανταποδοτική σύνταξη και η προσωρινή σύνταξη. είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου καθορίζουν το χρόνο ασφάλισης καθώς και την παράλληλη ασφάλιση αλλά και τη διαδοχική ασφάλιση.

Περικοπές συντάξεων

Ο νόμος Κατρούγκαλου ήρθε για να δώσει λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις περικοπές συντάξεων από προηγούμενους νόμους. Οι νόμοι του 2012 επέβαλαν πολύ μεγάλες μειώσεις και περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. εκείνο τον καιρό τα επίκαιρα ζητήματα συνταγματικότητας για αυτές τις περικοπές. βέβαια το κατά πόσο τον εύκολο η χώρα μας να τις αποφύγει είναι μεγάλο ζήτημα διότι υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αυτές τις περικοπές συντάξεων και μισθών λόγω του μνημονίου.

Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει μειώσεις συντάξεων και περικοπές μισθών. Όμως η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτούς τους μνημονιακούς νόμους για να αποφύγει τη χρεοκοπία της χώρας. πολλές αποφάσεις των δικαστηρίων όπως επίσης και του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν τις περικοπές συντάξεων αντισυνταγματικές. Και ανοίγουν το δρόμο για τη διεκδίκηση αναδρομικών από τους συνταξιούχους. όμως μέχρι και σήμερα το 2019 ακόμα δεν έχουν δοθεί τα αναδρομικά συντάξεων. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό είναι το 2012 και ο νόμος Κατρούγκαλου ήρθε το 2016 για να διορθώσει τους παλιούς νόμους και να φέρει συνταγματικότητα στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου

Το κατά πόσο είναι συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελεί μία άλλη μεγάλη συζήτηση. με το θέμα ασχολείται το συμβούλιο της επικρατείας και περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο να βγάλει απόφαση σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για μία πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η απόφαση η οποία θα καθορίσει τις κινήσεις της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν τα αναδρομικά συντάξεων.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει ούτως ή άλλως θα δώσουν μία λύση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Θα πρέπει να ζυγίσει κατά πόσο τα οικονομικά της χώρας αντέχουν την επιστροφή των αναδρομικών. Αυτό όμως θα πρέπει να το βάλεις στη ζυγαριά μαζί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση στην πολύ δύσκολη εξίσωση με δύο δυνατές παραμέτρους. η πρώτη παράμετρος Είναι στην πραγματικότητα και η εφαρμογή των αποφάσεων του συμβουλίου της επικρατείας. Και η δεύτερη είναι κατά πόσο αντέχει η οικονομία της χώρας την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Πάντςω φήμες αναφέρουν επανυπολογισμό συντάξεων μέσα στο Σεπτέμβριο. Ο επανυπολογισμός συντάξεων αφορά περίπου 223.000 συνταξιούχους.

Αναδρομικά συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι της χώρας μας περιμένουν με ανυπομονησία να λάβουν τα αναδρομικά συντάξεων. Δυστυχώς πολλοί συνταξιούχοι βρίσκονται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση. υπάρχουν δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας συνταξιούχοι οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των φαρμακείων. Δηλαδή με απλά λόγια δεν μπορώ να αγοράσω τα φάρμακά τους.

Επίσης πάρα πολλοί συνταξιούχοι περιμένουν τα αναδρομικά συντάξεων για να βοηθήσουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους τα οποία και αυτά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα αγκαλιάσει τους συνταξιούχους και θα διευκολύνει τους απόμαχους της ζωής επιστρέφοντας τμηματικά τα αναδρομικά συντάξεων.

Ομαδικές αγωγές διεκδίκησης αναδρομικών

Ελπίζουμε επίσης ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης και θα δικαιωθούν από το συμβούλιο της επικρατείας όσοι έχουν κάνει ομαδικές αγωγές διεκδικήσεις αναδρομικών. Οι περικοπές συντάξεων και μισθών οδήγησαν σε έφερε μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα όσων κατέθεσαν ομαδικές προσφυγές για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά. πολλά δικαστήρια της χώρας μεταξύ αυτών και το συμβούλιο της επικρατείας έβγαλαν αποφάσεις θετικές για τους συνταξιούχους. Ελπίζουμε ότι η πολυαναμενόμενη κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι και αυτή η θετική για τους συνταξιούχους.

Τη στιγμή της συνταξιοδότησης

Όλα αυτά πρέπει να τα λάβει κάποιος υπόψη του όταν αποφασίσει και κρίνει ποια θα είναι η κατάλληλη στιγμή της συνταξιοδότησης.  Η καταλληλότερη στιγμή συνταξιοδότησης αποτελεί παζλ για δυνατούς λύτες. Όσο καλύτερες είναι οι συνθήκες τη στιγμή που θα υποβάλει αίτηση και να συνταξιοδοτηθεί τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα θα είναι και η σύνταξή του. Εμείς μέσα από τα άρθρα μας φροντίζουμε με όσο πιο απλά λόγια μπορούμε να διευκολύνουμε τους συνταξιούχους αλλά και όσους ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη πάνω σε όλα αυτά τα συνταξιοδοτικά θέματα.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *