Αναδρομικά συντάξεων χηρείας
Αναδρομικά συντάξεων χηρείας είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του το κομμάτι τις περικοπές συντάξεων. Πρόκειται για μία αρκετά ιδιαίτερη περίπτωση αδικίας κατά τις μειώσεις συντάξεων. Η αδικία έγκειται στον προηγούμενο νόμο και συγκεκριμένα στο νομό 4387 του 2016 ο οποίος στο άρθρο 12 καθόριζε όριο ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας. Συγκεκριμένα υπήρχε το όριο των 55 ετών ώστε να μπορεί το εν ζωή πρόσωπο καταλάβει τη σύνταξη χηρείας. Αυτό ήταν πολύ άδικο διότι Για παράδειγμα αν υποθέσουμε ότι πιθανόν δούλευε αρκετά χρόνια και έφυγε λίγο πριν τη σύνταξη τότε εάν η γυναίκα του η οποία συνεχίζει να ζει δεν έχει φτάσει τα 55 χρόνια τότε κατά μία έννοια χάνει τη σύνταξη. Αυτό ήταν πολύ άδικο και διορθώθηκε με το νόμο 4611 του 2019.
Κατάργηση του ορίου ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας
Συγκεκριμένα ο νόμος 4387 του 2016 καθόριζε ως όριο ηλικίας τα 55 έτη προκειμένου να καταβληθούν συντάξεις χηρείας. Το όριο ηλικίας ήταν πολύ άδικο και θα τολμούσαμε να πούμε και παράλογο ως προϋπόθεση για την καταβολή της σύνταξης χηρείας. Ευτυχώς ήρθε η κατάργηση του ορίου ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας η οποία έγινε με το νόμο 4611 του 2019. Πλέον η σύνταξη καταβάλλεται ανεξαρτήτως ηλικίας του εν ζωή προσώπου. Δηλαδή με δυο λόγια η χήρα μπορεί να πάρει κανονικά τη σύνταξή του συζύγου της χωρίς να αποτελεί ως προϋπόθεση να έχει υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας της.
Νέος υπολογισμός συντάξεων χηρείας
Σύμφωνα με το νόμο 4611 του 2019 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης χηρείας. Συγκεκριμένα το ποσό αναπλήρωσης για τη σύνταξη του θανόντα αυξάνεται από το 50% που ήταν με τον προηγούμενο νόμο σε 70% με τον καινούργιο νόμο. Αυτή η ποσοστιαία μεταβολή της σύνταξης του θανόντα σημαίνει ότι όλες οι συντάξεις χηρείας αυξάνεται κατά 40%. Αυτή η αύξηση έγινε με το νόμο 4611 του 2019 ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου του 2019. Δηλαδή κανονικά έπρεπε ο νέος υπολογισμός συντάξεων χηρείας να ενσωματωθεί στον υπολογισμό των συντάξεων του Ιουνίου 2019.
Αναδρομικά για τις συντάξεις χηρείας
Όμως ο νέος υπολογισμός συντάξεων χηρείας δεν ενσωματώθηκε στις συντάξεις του Ιουνίου. Επίσης δεν ενσωματώθηκε ούτε τον Ιούλιο ούτε τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι έχει αυτό το 40% χάνεται από τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας. Υπάρχει η σκέψη η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει πράξη από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε τα απολεσθέντα ποσά λόγω της μη ενσωμάτωσης του 40% στις συντάξεις του καλοκαιριού να δοθούν αναδρομικά από το Νοέμβρη.
Δηλαδή οι συντάξεις του Νοεμβρίου όχι μόνο να περιλαμβάνουν την προσαύξηση κατα 40% αλλά να περιλαμβάνουν επίσης αναδρομικά συντάξεων χηρείας ώστε να καλυφθούν τα απολεσθέντα πόσα λόγω της μη ενσωμάτωσης του 40% στις καλοκαιρινές συντάξεις. Απομένει να δούμε κατά πόσο αυτή η σκέψη θα γίνει πράξη από τη νέα κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ανακουφίσει όλους τους δικαιούχους που περιμένουν αυτά τα αναδρομικά συντάξεων χηρείας.
Συντάξεις χηρείας για τα παιδιά
Επίσης ο νεος νομος 4611 του 2019 λαμβάνει υπόψη την περίπτωση που η σύνταξη χηρείας δεν πηγαίνει στη χήρα του θανόντος θα δώσει το παιδί του θανόντος. Τα παιδιά μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα του κατά πόσο σπουδάζουν ή όχι. Η σύνταξη λόγω θανάτου λαμβανεται μέχρι τα 24 έτη της ηλικίας τους. απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή σύνταξης λόγω θανάτου είναι το παιδί να μην έχει παντρευτεί. Παλαιότερα υπήρχαν άλλες προϋποθέσεις για την καταβολή σύνταξης λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα το παιδί να σπουδάζει. αυτό όμως ήταν εντελώς άδικο διότι ο συνταξιούχος δούλευε σε όλη του τη ζωή και εφόσον έφυγε από το μάταιο τούτο κόσμο το παιδί του δικαιούται μέχρι τα 24 έτη της ηλικίας του να λαμβάνει αυτή τη σύνταξη.
Αδικία με τις συντάξεις χηρείας
Ο προηγούμενος νόμος που έβαζε το όριο ηλικίας στα 55 έτη κατά τη γνώμη μας ήταν εντελώς άδικος και δημιουργούσε προβλήματα στην κοινωνία. Τόσο η κοινή λογική όσο και το κοινό περί δικαίου αίσθημα λένε ότι εφόσον ο άνθρωπος δούλευε σε όλη του τη ζωή τότε η σύζυγος και σύντροφος της ζωής του δικαιούται ένα στήριγμα για το υπόλοιπο της ζωής της. Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να δουλεύει ο άντρας και η γυναίκα να κάθεται στο σπίτι και να προσέχει τα παιδιά ή γενικότερα να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η γυναίκα κάθεται η οτι δεν δουλεύει. Απλά το οικονομικό κομμάτι το επωμίζεται κατά 100% ο άντρας.
Σαφώς και ο θάνατος είναι ένα πολύ θλιβερό και λυπηρό γεγονός και εντελώς απροσδόκητο και μη προβλέψιμο. Ούτως ή άλλως ο θάνατος του συζύγου από μόνος του καταστρέφει τη ζωή της συζύγου. Είναι εντελώς άδικο να καταστρέφεται περαιτέρω η ζωή της γυναίκας λόγω της μη καταβολής της σύνταξης εξαιτίας του ορίου ηλικίας των 55 ετών. Είχαν γίνει πολλές διαμαρτυρίες για το όριο ηλικίας στις συντάξεις. Ευτυχώς οι διαμαρτυρίες αυτές έπιασαν τόπο και στις 17 Μαΐου του 2019 και μετά δεν υφίσταται το όριο ηλικία των 55 ετών και την καταβολή των συντάξεων χηρείας.
Περιπτώσεις χηρων που εργάζονται
Εάν η χήρα ή ο χήρος εργάζεται μετά τα τρία έτη τότε χάνει το 50% της σύνταξης. Αυτό είναι πολύ λογικό διότι εφόσον μπορεί και δουλεύει θα ήταν άδικο να έπαιρνε το 100% της σύνταξης. Για αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει ότι η σύνταξη που θα απομείνει δεν μπορεί να πέσει κάτω από 384 ευρώ για όσους είχαν 20 χρόνια ασφάλισης. Επίσης δεν μπορεί να πέσει κάτω από 360 ευρώ για όσους είχαν 15 χρόνια ασφάλισης. Και πάλι πιστεύουμε ότι το πνεύμα του νομοθέτη είναι σωστό διότι ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα.
Εθνική σύνταξη
Τα ποσά που αναφέραμε παραπάνω ουσιαστικά ταυτίζονται με την εθνική σύνταξη. Ο νόμος Κατρούγκαλου καθορίζει την εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ μηνιαίως. Πλέον οι συντάξεις αποτελούνται από δύο κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι της σύνταξης είναι η πλήρης σύνταξη η οποία ονομάζεται κύρια σύνταξη αλλιώς η εθνική σύνταξη και ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων ογδόντα τέσσερα ευρώ. το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης είναι η ανταποδοτική σύνταξη η οποία υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές.
Ο νόμος 4387 του 2016 στο άρθρο 7 καθορίζει όλα όσα αφορούν την εθνική σύνταξη. Πιθανώς να μην έχετε συνηθίσει να ακούτε τον εν λόγω νόμο με τον αριθμό που αναφέραμε αλλά τον έχετε συνηθίσει ως νόμο Κατρούγκαλου. Το άρθρο 7 του νόμου Κατρούγκαλου στην παράγραφο 5 καθορίζει τι συμβαίνει σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων. Ούτως ή άλλως σε κάθε περίπτωση χορηγείται μία εθνική σύνταξη. Επίσης η παράγραφος 6 του άρθρου 7 του νόμου Κατρούγκαλου καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους αναπροσαρμόζεται η εθνική σύνταξη.
Αναδρομικά συντάξεων
Σε περίπτωση που επόμενοι νόμοι καθορίζουν διαφορετικά πράγματα η σε περίπτωση που ο νόμος Κατρούγκαλου διαφοροποιείται από προηγούμενους νόμους τότε προκύπτει η απαίτηση για αναδρομικά συντάξεων. Τα δικαστήρια είναι αρμόδια για να κρίνουν κατά πόσο μία ομάδα εργαζομένων και συνταξιούχων δικαιούται να λάβει τα αναδρομικά συντάξεων. Αναγκαία συνθήκη για να γίνει η διεκδίκηση είναι να υπάρξει κατάθεση αγωγής. Μόνο μέσα από κατάθεση αγωγής μπορεί να γίνει δικαστική διεκδίκηση για να διορθώσει τη αδικία της μείωσης των συντάξεων.
Category: αναδρομικά