λύση για τις περικοπές των συντάξεων

Στο βάθος λύση για τις περικοπές των συντάξεων

Βρέθηκε η λύση για τις περικοπές των συντάξεων; Αρχίζει να ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο καθώς πλησιάζουμε στο κρίσιμο διάστημα που θα πρέπει να αποφασιστεί το μέλλον του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, που έχει νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση από το 2017, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένη στην παρούσα φάση να υλοποιήσει. Περικοπές συντάξεων χηρείας, μειώσεις συντάξεων ικα και εφκα, περικοπές συντάξεων δημοσίου. Τι μέλλει γενέσθαι;

Περικοπές συντάξεων στον προϋπολογισμό του 2019

Σε λίγες ημέρες η ελληνική πλευρά θα πρέπει να στείλει το σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 στην Κομισιόν, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνει το περιβόητο μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Έτσι, παρόλο που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή υπάρχουν δύο σενάρια και αυτό τον περικοπών, αλλά και αυτό της μη εφαρμογής του μέτρου, οι πληροφορίες που έρχονται αυτή τη στιγμή και καταγράφονται στον ημερήσιο τύπο κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να μην περιληφθούν οι περικοπές των συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες στην Κομισιόν.

Αντίμετρα σε περίπτωση μείωσης των συντάξεων

Στην περίπτωση αυτή μάλιστα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,59% για το 2019, αλλά διαπιστώνεται και η πρόθεση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των αντιμέτρων που είχαν προβλεφθεί σε περίπτωση μείωσης των συντάξεων. Απομένει βέβαια να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση τόσο της Κομισιόν, αλλά κυρίως του Eurogroup και του ΔΝΤ σ’ αυτή την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να μην εφαρμόσει το προνομοθετημένο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Θετική η Κομισιόν απέναντι στο ελληνικό αίτημα

Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στον ημερήσιο τύπο τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η Κομισιόν είναι πολύ θετική απέναντι στο ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων και από ότι φαίνεται προσπαθεί να βοηθήσει τόσο προς την πλευρά του Eurogroup, όσο και προς την πλευρά του ΔΝΤ. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο protothema.gr η Κομισιόν φέρνει στις …πλάτες της το ελληνικό αίτημα καθώς όπως δήλωσε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί από το Μπαλί της Ινδονησίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του bloomberg, οι δανειστές καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να ζητάνε πάρα πολλά από τον ελληνικό λαό.

Βοήθεια για μη περικοπή των προσωπικών διαφορών των συντάξεων

Η δήλωση αυτή λέει πολλά ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι λίγο καιρό πριν όλα ήταν στον αέρα χωρίς να φαίνεται κάποια ισχυρή διάθεση βοήθειας πάνω στο ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των προσωπικών διαφορών των συντάξεων. Άλλωστε λίγη ώρα πριν είχε προηγηθεί η συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον κύριο Τσακαλώτο και τον κύριο Χουλιαράκη, όπου οι δύο Έλληνες υπουργοί εξέφρασαν το ελληνικό αίτημα προς την πρόεδρο του ΔΝΤ και εξήγησαν το γιατί κατά τη γνώμη τους η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί ένα διαρθρωτικό μέτρο. Η κυρία Λαγκάρντ άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις των δύο Ελλήνων υπουργών, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να έχει γίνει κάτι άλλο γνωστό για αυτή τη συνάντηση.

Χάνει την επιρροή του το ΔΝΤ;

Τις επόμενες ημέρες ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Μοσκοβισί θα παρουσιάσει την έκθεσή του για την Ελλάδα στη Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή του ΔΝΤ που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Ποια θα είναι η θέση του ΔΝΤ για το θέμα της περικοπής των συντάξεων;

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση του αυτή ο Επίτροπος θα τονίζει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από τον Αύγουστο του 2018 και έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Μετά από όλα αυτά η Ελλάδα εντάσσεται πλέον στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης και παρακολούθησης, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να υλοποιήσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι πλέον ο ESM αναλαμβάνει το ρόλο ελέγχου και επιτήρησης της Ελλάδας και μέσω αυτού η Κομισιόν και το Eurogroup, βάζοντας στην άκρη το ΔΝΤ. Άλλωστε στην περίπτωση της Ελλάδας το ίδιο το ταμείο έχει παραδεχθεί ότι έκανε λάθη στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, λάθη τα οποία κόστισαν πολύ στον ελληνικό λαό. Παρόλα αυτά αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι οι αγορές επηρεάζονται κυρίως από τις απόψεις του ΔΝΤ, ενώ δεν έχουμε ακούσει ακόμη και τις απόψεις των ισχυρών του Eurogroup και κυρίως βέβαια της Γερμανίας. Απομένει λοιπόν να δούμε στην επόμενη έκθεση του Ταμείου, που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα, ποια θα είναι η θέση του ΔΝΤ για το θέμα της περικοπής των συντάξεων και αν είχε κάποιο αποτέλεσμα όλη αυτή η προσπάθεια πειθούς από τους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών αλλά και της Κομισιόν.

Σώζονται τελικά οι συντάξεις;

Συνοψίζοντας και σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω στις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στην Κομισιόν, όπως έχουν άλλωστε όλες οι χώρες την υποχρέωση να κάνουν, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τη χρονιά που μας έρχεται, δηλαδή το 2019.

Εκτίμηση ότι δεν θα υπάρχουν περικοπές στις συντάξεις

Σε αυτό το προσχέδιο δεν θα υπάρχουν περικοπές στις συντάξεις, αλλά ούτε και τα αντίμετρα που είχαν συμφωνηθεί σε αυτή την περίπτωση. Όλη η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς  για την μη περικοπή των συντάξεων εδράζεται στο γεγονός της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και για το τρέχον έτος. Με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος να είναι δεδομένη για το 2017, αλλά και τη δημοσιονομική υπεραπόδοση για το τρέχον έτος να είναι πραγματικότητα, καθώς ήδη στο πρώτο οκτάμηνο του έτους έχει καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,157 δισ. ευρώ, έναντι 917 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν ο στόχος, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει ένα ισχυρό όπλο για να ζητάει τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων για το 2019. Είναι ένα μέτρο αχρείαστο δημοσιονομικά, που όμως θα έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία μέχρι στιγμής χωλαίνει χωρίς να καταγράφει ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς. Με πολύ απλά λόγια η περικοπή των συντάξεων θα εντείνει τις υφεσιακές πιέσεις στην ελληνική οικονομία φρενάροντας την ανάπτυξη. Αυτό είναι το ισχυρό χαρτί της ελληνικής πλευράς με το οποίο προσπαθεί να πείσει τόσο τους θεσμούς, όσο και το ΔΝΤ. Το ευχάριστο νέο είναι ότι μάλλον η Κομισιόν έχει αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο στο Ελληνικό αίτημα ενώ δεν φαίνεται προς το παρόν και η Γερμανία να έχει αρνητική διάθεση.

Πως θα πειστεί και το ΔΝΤ

Αυτό που απομένει είναι να πειστεί και το ΔΝΤ, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό τόσο προς την κατεύθυνση της επιρροής που ασκεί το ταμείο σε κάποιες από τις χώρες του Eurogroup, όσο και προς την κατεύθυνση της επιρροής του ταμείου στις διεθνείς αγορές και στη διαμόρφωση των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού.

Αισιοδοξία για τη μη περικοπή των συντάξεων

Πάντως το τελευταίο διάστημα και για πρώτη φορά πνέει άνεμος συγκρατημένης αισιοδοξίας για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων. Ένα θέμα το οποίο αγγίζει τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Άνθρωποι οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί αλλεπάλληλες περικοπές του εισοδήματός τους λόγω των περικοπών στις συντάξεις.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *