Σενάρια για τις περικοπές των συντάξεων
Σενάρια για τις περικοπές των συντάξεων κυκλοφορούν πολλά στον τυπο και στο διαδίκτυο. Καθώς μπήκε το φθινόπωρο και οι έλεγχοι των θεσμών έχουν ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας στη μεταμνημονιακή εποχή, έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για το καυτό θέμα του μέτρου της περικοπής ή όχι των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019. Από τη μία διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες διατείνονται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να περικοπούν οι συντάξεις και από την άλλη ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθούν. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε ευκαιρία, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε, να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι συντάξεις, καθώς υπάρχει η δυνατότητα δημοσιονομικά να αποφευχθεί το μέτρο. Από την άλλη μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ έσπευσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς να ξεκαθαρίσει οτι οι διαρροές περί συμφωνίας των θεσμών με την Ελληνική Κυβέρνηση για μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων είναι ανυπόστατες. Συνέχισε τονίζοντας ότι το κλειδί για την ελληνική έξοδο από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες και πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Κατέληξε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη ένας διάλογος για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της Ελλάδας, έτσι ώστε να ελεγχθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα πλεονάσματα. Μετά από αυτές τις συζητήσεις ο διάλογος θα συνεχιστεί.
Πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός των συντάξεων;
Όμηροι των εξελίξεων καθίστανται οι συνταξιούχοι της χώρας μας, οι οποίοι βρίσκονται στη μέση μιας αντιπαράθεσης που από ότι φαίνεται εξελίσσεται σε σύγχρονο γόρδιο δεσμό της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας!
Ελπίδες αποφυγής της μείωσης συντάξεων
Ελπίδες και προσδοκίες καλλιεργούν στους Έλληνες συνταξιούχους διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώσουν ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί, αφού και αχρείαστο είναι και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Ακόμη και ο πρώην υπουργός κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι ο νόμος του θα πρέπει να καταργηθεί, εφόσον έχουν εκλείψει τα δημοσιονομικά δεδομένα που οδήγησαν στην ψήφιση του μετά και την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αυτό. Απ’ ότι φαίνεται και όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος το βάρος θα πέσει στο να πειστεί το Βερολίνο ότι το μέτρο είναι αχρείαστο δημοσιονομικά και με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η προσπάθεια αυτή βέβαια δεν φαίνεται καθόλου εύκολη αυτή τη στιγμή, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το 2019 θα είναι οπωσδήποτε μία εκλογική χρονιά για τη χώρα μας με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Πώς οδηγηθήκαμε στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων
Ένα από τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου με το οποίο η χώρα μας απέφυγε την έξοδο από το ευρώ, τον Αύγουστο του 2015, ήταν η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι η κυβέρνηση και κάτω από την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με βάση τα δημοσιονομικά της χώρας μας την εποχή εκείνη, έκανε την επιλογή να ψηφίσει έναν καινούργιο ασφαλιστικό νόμο, τον νόμο 4387 του κ. Κατρούγκαλου, με τον οποίο από τη μία θα προχωρούσε σε επανυπολογισμό όλων των παλαιών συντάξεων με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και από την άλλη θα προχωρούσε σε έκδοση νέων μειωμένων συντάξεων για τους καινούργιους συνταξιούχους. Έτσι προέκυψαν στην ουσία συντάξεις δύο ταχυτήτων με τους νέους ασφαλισμένους, μετά τις 16 Μαΐου του 2016, να υφίστανται μεγάλες περικοπές στις συντάξεις τους κρατώντας σε κάποιες περιπτώσεις ένα μέρος της προσωπικής τους διαφοράς, και τους παλαιούς συνταξιούχους να κρατάνε τις παλαιές τους συντάξεις, αφού οι προσωπικές διαφορές που εμφάνιζαν δεν θα περικόπτονταν. Στην πορεία όμως και κάτω από την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήρθε ο νόμος της κ. Αχτσιόγλου το 2017 σύμφωνα με τον οποίο οι προσωπικές διαφορές στις παλιές και νέες συντάξεις θα έπρεπε να περικοπούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έχοντας βέβαια ως ανώτατο πλαφόν μείωσης το 18% σε σχέση με το σύνολο της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης.
Ακύρωση του Νόμου Κατρούγκαλου
Εδώ σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι τυχόν ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων ίσως οδηγήσει και σε ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ είναι πιθανό να ανοίξει μέσα από δικαστικές προσφυγές θέμα επιστροφής αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ήδη υφίστανται τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις τους, αυτές δηλαδή που έχουν εκδοθεί μετά τον Μάιο του 2016.
Όλα τα τελευταία σενάρια για τις περικοπές των συντάξεων
Σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω και με τους θεσμούς να επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς πρέπει να τηρηθούν, φαίνεται πως γίνονται δεύτερες σκέψεις για τις περικοπές των συντάξεων και ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια στον ημερήσιο τύπο. Εννοείται ότι ο διακαής πόθος της ελληνικής πλευράς είναι η μη εφαρμογή του μέτρου, αλλά με το Βερολίνο να τηρεί σιγήν ιχθύος, προχωρά η επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων με σκοπό να επιτευχθεί μία λύση η οποία θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη πολιτικά.
Πρώτο σενάριο για τις περικοπές σύνταξης
Έτσι σε ένα πρώτο σενάριο,που εξετάζεται ως εναλλακτική λύση, η περικοπή των συντάξεων ως μέτρο εφαρμόζεται αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο. Το μέτρο εφαρμόζεται σε βάθος διετίας οδηγώντας σε περικοπές συντάξεων με δόσεις και ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και αφού προηγουμένως έχουν γίνει οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας.
Δεύτερο σενάριο περικοπής των συντάξεων
Σε ένα δεύτερο σενάριο η κυβέρνηση προσπαθεί να περισώσει από τις περικοπές των συντάξεων τους χαμηλοσυνταξιούχους των 500 – 600 ευρώ και καταφέρνει να εξασφαλίσει μικρότερες μειώσεις συντάξεων για τους υπόλοιπους.
Τρίτο σενάριο για τις περικοπές των συντάξεων
Σε ένα τρίτο σενάριο, που διαβάζουμε σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η κυβέρνηση θα επιδιώξει, αν δεν καταφέρει την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, να εξασφαλίσει μικρότερες περικοπές των συντάξεων από το 18%. Γίνεται λόγος για μειώσεις στο 9% ή και στο 5%, πολύ κάτω βέβαια από το 18%. σύμφωνα με διαρροές Ίσως τελικά τα πράγματα να οδηγηθούν σε μειώσεις πολύ κάτω από το 18%, αν δεν υπάρξει οριστική ακύρωση του μέτρου.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι η ελληνική πλευρά ίσως τελικά αναζητήσει μία λύση με κλιμακωτές μειώσεις, χαμηλότερες για τους χαμηλοσυνταξιούχους και λίγο υψηλότερες για τις μεγαλύτερες συντάξεις, στην περίπτωση που δεν καταφέρει την ακύρωση του μέτρου όπως επιθυμεί. Δυστυχώς όμως για ακόμη μία φορά οι Έλληνες συνταξιούχοι βρίσκονται στη μέση, παρακολουθώντας χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε όλα όσα γίνονται χωρίς αυτούς, αλλά αφορούν κυρίως αυτούς!
Category: περικοπές συντάξεων