Στην αναμονή οι συνταξιούχοι για τις περικοπές των συντάξεων
Θα χρειαστεί από ότι φαίνεται να περιμένουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι για να μάθουν τι θα γίνει με το περιβόητο πλέον μέτρο της περικοπής των συντάξεων, μιας και όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν εκείνη την περίοδο. Τα μηνύματα που έρχονται από τους Ευρωπαίους πιστωτές εξακολουθούν να είναι αντιφατικά για τις περικοπές συντάξεων. Αν και το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι κάτι κινείται προς την κατεύθυνση της αποφυγής του δυσβάσταχτου μέτρου.
Άνγκελα Μέρκελ για τις περικοπές συντάξεων
Τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες ήθελαν την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ να έχει δώσει το πράσινο για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής συντάξεων, μια πληροφορία που δημιούργησε αισιοδοξία και ελπίδα στην ελληνική πλευρά. Πριν από λίγες μέρες ήρθε βέβαια η επίσημη ανακοίνωση του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, όπως τη δημοσίευσε Η Deutsche Welle, με την οποία χαρακτηρίζονταν “εικασίες” τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της κυρίας Μέρκελ πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα Ευρωπαϊκά όργανα και το Eurogroup είναι αυτά τα οποία θα πάρουν την τελική απόφαση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως τόνιζαν αξιωματούχοι του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες, είναι ακόμη νωρίς να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων.
Οι περικοπές συντάξεων στα ευρωπαϊκά όργανα και το Eurogroup οι αποφάσεις
Από ότι φαίνεται υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί, ώστε να φτάσουμε στο σημείο της λήψης των οριστικών αποφάσεων για το καυτό ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019. Κι αυτό γιατί κατατέθηκε μεν ένα προσχέδιο προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο σενάρια, δηλαδή και την περικοπή αλλά και την εφαρμογή του μέτρου, αλλά αυτό το σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού θα τεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Μέχρι τότε βέβαια θα πρέπει να έχουν υποβάλει στην έκθεσή τους οι θεσμοί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης όπως συμβαίνει με όλα τα κράτη μέλη που ήταν σε πρόγραμμα. Εδώ σε αυτή την έκθεση θα υπάρχουν τα οριστικά νούμερα για δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2018, αλλά και τις προβλέψεις για το αντίστοιχο του 2019.
Από τι εξαρτάται το μέλλον του μέτρου της περικοπής των συντάξεων
Από αυτά τα νούμερα θα εξαρτηθεί και το μέλλον του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, αφού θα είναι πλέον εμφανές το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να αποφευχθεί το μέτρο. Από κει και πέρα ως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει η Κομισιόν να αποφασίσει αν το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού είναι συμβατό με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον τελευταίο και πιο ουσιαστικό ρόλο θα έχει βέβαια η γνώμη του Eurogroup όπου εκεί θα κριθεί οριστικά πλέον η τύχη του μέτρου. Αν οι θεσμοί και το Eurogroup θεωρήσουν ότι το μέτρο έχει καθαρά δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό χαρακτήρα, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, τότε η ελληνική πλευρά ίσως καταφέρει να πετύχει τη μη εφαρμογή ή την επ’ αόριστον αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.
Πληροφορίες για επ’ αόριστον αναβολή του μέτρου
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε διαβάζουμε στην εφημερίδα “Έθνος” επίκειται καθαρή λύση διάσωσης των συντάξεων με την επ’ αόριστον αναβολή του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων. Η εφημερίδα επικαλείται κοινοτικές πηγές για τις πληροφορίες της υποστηρίζοντας πως η συμφωνία είναι πλέον δεδομένη. Έτσι αναμένεται, πριν ψηφιστεί ο ελληνικός προϋπολογισμός στη Βουλή και μετά τις 15 Οκτωβρίου, να κατατεθεί σχετική νομοθετική διάταξη που θα ακυρώνει τον νόμο 4472 του 2017 ή αλλιώς τον νόμο της κυρίας Αχτσιόγλου, ο οποίος και προέβλεπε την περικοπή των προσωπικών διαφορών για τους παλαιούς συνταξιούχους, όσους δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 15 Μαΐου του 2016.
Το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων εξετάζεται μάλλον θετικά
Όλες αυτές οι πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχουν διάφορες συζητήσεις και ζυμώσεις στο πλαίσιο των Κοινοτικών οργάνων όπου το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων εξετάζεται μάλλον θετικά και στο πλαίσιο της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5% όπως έχει συμφωνηθεί. Μένει βέβαια να δούμε, όπως είπαμε και παραπάνω στο άρθρο μας, την επίσημη έκθεση των Θεσμών πάνω στην οποία θα πατήσει η ελληνική πλευρά για να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό μαξιλάρι του υπερπλεονάσματος, προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.
Τι περιλαμβάνει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν πάντοτε ένα από τα βασικά αιτήματα των πιστωτών και κυρίως του ΔΝΤ προς την Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο των μνημονίων. Κάτω από τις πιέσεις των πιστωτών και προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου με τον οποίο θα αναμόρφωνε ολόκληρο το πλαίσιο του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.
Περικοπές συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου
Με βάση το νόμο Κατρούγκαλου όλες οι παλιές συντάξεις θα έπρεπε να υπολογιστούν ξανά με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης κάτι πού οδηγεί σε μειώσεις στα ποσά που θα έπρεπε να λαμβάνουν στο εξής. Οι μειώσεις αυτές, γνωστές πλέον και ως προσωπικές διαφορές, δεν θα περικόπτονταν από τους συνταξιούχους αλλά θα συμψηφίζονταν με μελλοντικές αυξήσεις. Έναν χρόνο αργότερα ήρθε ο νομος 4472 της κυρίας Αχτσιόγλου, σύμφωνα με τον οποίο οι προσωπικές διαφορές θα πρέπει να περικοπούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και μέχρι το ποσοστό του 18% σε σχέση με το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης του κάθε συνταξιούχου. Δυστυχώς, αν και έχουμε φτάσει ένα βήμα πριν την εφαρμογή ή όχι του μέτρου, κανείς από τους συνταξιούχους δεν γνωρίζει ποια είναι ακριβώς η προσωπική διαφορά που καταγράφεται στη σύνταξή του.
Μειώσεις των προσωπικών διαφορών
Οι μειώσεις των προσωπικών διαφορών προβλέπονται για τις συντάξεις όλων των ταμείων, μεταξύ των οποίων του Δημοσίου, του ΙΚΑ και του πρώην ΟΑΕΕ, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι αφορούν τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές συντάξεις. Η περικοπή των προσωπικών διαφορών, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, θα οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων. Οι μειώσεις αυτές υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και σε περισσότερα από 200 ευρώ για συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό.
Οι νέες συντάξεις
Μάλιστα εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλες οι νέες συντάξεις που εκδίδει πλέον ο ΕΦΚΑ είναι ήδη μειωμένες σε σχέση με τις παλιότερες, αυτές δηλαδή που έχουν εκδοθεί πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Το ίδιο ισχύει και για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες έχουν υποστεί διπλή μείωση, τόσο σε σχέση με το σύνολο της σύνταξης του θανόντος, όσο και με τα ποσοστά αναπλήρωσης της. Ερωτηματικό βέβαια παραμένει τι θα γίνει με τις νέες συντάξεις,που έχουν εκδοθεί και οι οποίες όπως έχουμε ήδη πει είναι μειωμένες με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου, στην περίπτωση που η κυβέρνηση οδηγηθεί στην επ’ αόριστον αναβολή των περικοπών για τους παλιούς συνταξιούχους.
Τι θα γίνει τελικά με τις περικοπές των συντάξεων
Μένει να δούμε λοιπόν, καθώς πλησιάζουμε στο κρίσιμο τελευταίο διάστημα του χρόνου, τι θα γίνει τελικά με τις περικοπές των συντάξεων. Και αν θα πειστούν οι ευρωπαίοι οι δανειστές μας στη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.
Category: περικοπές συντάξεων